- hushållsekonomi för alla - ät gott och spara tid, pengar och miljön -

fredag 4 juli 2014

Spartips #4

Skilj mellan Bäst-före-datum och Sista-förbrukningsdag.
"Bäst-före"betyder just det: Att producenten garanterar att råvaran håller högsta kvalitet fram till det angivna datumet. Du kan alltså, givet att du har hanterat produkten förnuftigt, äta äggen, biffen och sylten långt efter det angivna datumet utan att bli sjuk. Lukta och smaka om du är osäker.
Sista-förbrukningsdag är en annan historia. För att förlänga hållbarheten på den råvaran får du lägga den i frysen.
Den här informationen kan du använda på två sätt: dels genom att inte kasta mat från kylskåpet utan urskiljning bara för att datummärkningen säger det, dels genom att fynda i mataffären. Jag handlar bara i affärer som säljer kött till nersatt pris när bäst-före-datumet närmar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar